؛هکتیویسم Hacktivism چیست ؟واینفوگرافی درموردهک
💗بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ💗
هکتیویسم چیست؟
رخنهکنشگری یا هَکتیویسم به استفاده از رایانه و تکنیکهای رایانهای (مانند هک) در جهت اعتراض و پیش بردن مقاصد سیاسی و اجتماعی گفته میشود. این واژه در سال ۱۹۹۶ توسط یکی از اعضای گروه هکری «مکتب گاو مرده» به نام «اُمگا» ابداع شدهاست.
حتما با واژه هایی مثل صهیونیسم ، نازیسم و ... آشنایی دارید ، شاید جالب باشد بدانید که در بحث امنیت اطلاعات نیز ما بحثی به نام هکتیویسم داریم.هکتیویسم، یعنی اینکه هکر یا تیمی از هکرها با استفاده از تکنیک های "هکینگ" و البته از همه چیز مهمتر با دیدگاه های سیاسی به وب سایت ها و مراکز دولتی کشورهای مختلف حمله می کنند و آنها را تغییر چهره یا Deface می کنند.
اینگونه فرآیند ها معمولا به محل هایی انجام می شود که بازدیدهای عمومی زیادی دارند تا هکرها بتوانند اهداف و نیات خودشان را درون وب سایت سرور هک شده قرار بدهند. معمولا در بیشتر اوقات دلایل هک بصورت سیاسی هستند و نه شخصی ، مهمترین اهدافی که در هکتیویسم مورد حمله قرار می گیرند "وب سایت های دولتی و وابسته به دولت" ، شرکت های دولتی و چند ملیتی و هر چیزی که از نظر گروه های هکری"هکتیویسم" بد تلقی بشود هستند..
به هر حال دسترسی غیرمجاز در هر جا و از هر مکانی جرم محسوب می شود فارق از اینکه هدف چیست ، چه بسا این حملات بصورت ساماندهی شده توسط دولت های مختلف انجام شود اما هرگز هیچ دولتی مسئولیت آنها را بر عهده نمی گیرد. . به شخصی که اینگونه فرآیند های هک را انجام می دهد "هکتیویست" گفته می شود. توجه کنید که هکتیویسم با تروریسم سایبری تفاوت فاحشی دارد.
**
تروریسم سایبری یا سایبرتروریسم (به انگلیسی: Cyberterrorism) استفاده از اینترنت برای انجام اعمال خشونتآمیز، وحشت زا و خسارت ساز است که منجر به از بین رفتن یا تهدید به از دست دادن جان یا آسیب جسمی قابل توجهی، به منظور دستیابی به دستاوردهای سیاسی یا ایدئولوژیکی از طریق فضای مجازی میشود. همچنین گاهی اوقات عملی تروریسم اینترنتی در نظر گرفته میشود که فعالیتهای تروریستی از جمله اقدامات عمدی، اختلال گسترده در شبکههای رایانه ای، به ویژه رایانههای شخصی متصل به اینترنت از طریق ابزارهایی مانند ویروسهای رایانه ای، کرمهای رایانه ای، فیشینگ و … انجام میشود. سایر نرمافزارهای مخرب و روشهای سختافزاری و اسکریپتهای برنامهنویسی. سایبرتروریسم یک اصطلاح بحثبرانگیز است. برخی از نویسندگان با استفاده از سازمانهای تروریستی شناخته شده از حملات مختل به سیستمهای اطلاعاتی، هدف اصلی ایجاد زنگ خطر، هراس یا اختلال جسمی، تعریف بسیار باریکی را برگزیده اند. نویسندگان دیگر تعریف گستردهتری را ترجیح میدهند، که شامل فضای مجازی نیز میشود. شرکت در حمله سایبری بر درک تهدید تروریسم تأثیر میگذارد، حتی اگر با رویکردی خشونتآمیز صورت نگیرد. با توجه به برخی تعاریف، تشخیص اینکه چه مواردی از فعالیتهای اینترنتی میتوانند سایبرتروریسم یا فضای مجازی باشند، دشوار خواهد بود.
سایبرتروریسم همچنین میتواند به عنوان استفاده عمدی از رایانهها، شبکهها و اینترنت عمومی تعریف شود تا باعث تخریب و آسیب رساندن به اهداف شخصی شود. متخصصان فضای مجازی با تجربه، که از نظر هک کردن مهارت زیادی دارند، میتوانند آسیب بزرگی به سیستمهای دولتی، سوابق بیمارستان و برنامههای امنیت ملی وارد کنند که ممکن است یک کشور، جامعه یا سازمان را در آشفتگی و ترس از حملات بیشتر ترک کند. اهداف چنین تروریستها ممکن است سیاسی یا ایدئولوژیک باشد زیرا این میتواند نوعی ترور تلقی شود.
●هکتیویستها به دنبال چه اهدافی هستند؟
معمولاً هکتیویسم به دلایل مختلف انجام میشود اما تمرکز اصلی این افراد مسائل حقوق بشری، آزادی بیان و گردش آزاد اطلاعات است.
درک هدف تک تک حملات این اشخاص راحت نیست. مثلاً ممکن است هکتیویستها با از کار انداختن یک سایت به دنبال اثبات چیزی، از اعتبار انداختن یک سازمان یا انتقام گیری باشند.
معمولاً هکتیویستها اهدافی را انتخاب میکنند که با آنها خصومت داشته باشند یا ارزش خاصی برایشان داشته باشند.
تغییرات جدید در شیوه هکتیویسم به صورت پنهانی در واقع از 2 سال پیش در خاورمیانه آغاز شده است. بنا بر ادعای وبسایت «چکپوینت» در آن زمان با شروع فعالیت چندین گروه هکتیویست مانند «سایه سیاه» و «عصای موسی» که بر اساس روایت ضداسرائیلی تهران حملات متمرکزی را علیه رژیم صهیونیستی انجام دادند این نوع از فعالیتهای هکتیویستی آغاز شد و در مقابل این اقدامات نیز چندین گروه دیگر در خاورمیانه از جمله «گنجشک درنده» با حمایت جریان ضدایرانی و با تمرکز بر حمله به اهدافی چون نهادهای رسمی و گروههای طرفدار ایران شروع به فعالیت کردند. بنا بر این گزارش اما دستورکار ژئوپلیتیکی که بسیج هکتیویسم توسط دولتها را به وجود میآورد تنها به خاورمیانه محدود نشده بلکه اکنون بخش مهمی از جنگ روسیه و اوکراین به شمار میآید.
مقایسه هکتیویسم با هک؟
مهم ترین تفاوت بین هکتیویسم و هک، هدف انجام دهنده آن است.
معمولاً هکرها با انگیزه شان تعریف نمی شوند چون انگیزههای مختلفی دارند مثل منفعت اقتصادی یا اثبات توانایی.
اما هکتیویست شخصی است که به دنبال دستیابی به نتایج سیاسی یا اجتماعی خاصی است. ممکن است چنین شخصی به یک شبکه کامپیوتری نفوذ کرده و حتی اطلاعات محرمانه را سرقت کند. البته معمولاً این اشخاص اطلاعات به دست آمده را منتشر میکنند و به دنبال فروش آنها نیستند.
هک ؛کاری است که هدف ونیت فردی درآن نهفته است.
هکتیویسم؛بامقصدسیاسی واقتصادی انجام میشود.
تروریسم سایبری ،مثل داعش:تبلیغات خشن،اقدام به قتل
●مهم ترین سازمانهای هکتیویست
خیلی از هکتیویستها به صورت مستقل عمل میکنند اما سازمانهایی هم وجود دارند که به انجام این کار میپردازند و مشهورترین آنها انانیموس و ویکی لیکس هستند.
احتمالا برجستهترین مثال برای هکتیویسم مدرن، گروهی باشد که عمدتا تحت عنوان «انانیموس» شناخته میشود. این گروه که برای نخستین بار در اوایل دهه ۲۰۰۰ ظهور کرد، در ابتدا شامل گروهی از کاربران بود که در وبسایت 4chan فعالیت میکردند و هر از چندگاهی هم گرد هم میآمدند تا به اهدافی مشخص حمله کنند. این حملات میتوانست به سادگی شوخیهای نسبتا بیضرر (مانند ارسال چندین پیتزا به درب خانه شخص) باشد. اما به مرور زمان شرایط جدیتر شد و اعضای گروه شروع به ترتیب دادن حملات DDoS علیه وبسایتهای مختلف یا افشاگری راجع به اشخاص کردند.
آنچه انانیموس را شدیدا منحصر به فرد میکند اینست که خبری از عضویت رسمی، بدنه کنترلکننده یا ساختار داخلی در آن نیست. هرکسی میتواند در عملیاتهای این گروه مشارکت کند و اهداف نیز براساس نظر اعضا و طرفداران انتخاب میشوند. در نخستین روزهایش، انانیموس تنها روی مشکلات سیاسی یا ایدئولوژیک متمرکز نبود و ترجیح میداد به سراغ آن دسته از شخصیتهای اینترنتی برود که به نظر اعضایش باید درسی میآموختند.
.ویدئوی زیردرموردهک ادراکی،روشی جدیدوکارآمدبرای نفوذنرم هست؛
بااحترام؛مرضیه آذرپرا
- ۰۲/۰۱/۱۹
داده نماهای خوبی استفاده کردهاید.
هکتیویسم هم مختصر و مفید توضیح دادهاید.
خدا قوت.